Blogg

LIVSVISDOM

Det er ingen hemmelighet at onkel Erik tok ansvar for deler av oppdragelsen min – til store protester fra min mor. Da jeg var 10 år hadde onkel lært meg nok banneord til å gjøre en sjømann misunnelig.

Ingen på Hauge skole kunne flere banneord enn meg!

Those were the days…

Og straks jeg begynte på ungdomsskolen fikk jeg all nødvendig informasjon om tobakk og alkohol. Det var viktig for meg å være i forkant, sa onkel. Både røyking og drikking var visstnok helt essensielle ferdigheter når jeg skulle begynne å sjekke opp jenter.

Og det viste seg å stemme 110%.

Derfra og ut var jeg overbevist om at onkel hadde mye mer peiling på viktige ting enn gamlingene – og han serverte ny livsvisdom på løpende bånd. Det var naturligvis slitsomt å gå gjennom de stadige kryssforhørene hans – for deretter bli kritisert for alle dårlige avgjørelser – men jeg lærte meg kjapt hva jeg kunne innrømme og hva jeg burde holde kjeft om.

I etterpåklokskapens lys ser jeg at kryssforhør av barn er helt genialt.

Det finnes faktisk voksne mennesker som svarer på det første spørsmålet uten å vurdere hvilke oppfølgingsspørsmål som kan dukke opp!? Helt amatørmessig, men stakkarene vet åpenbart ikke bedre. Jeg er overbevist om at opplæring i banning, drikking og sjikanerende kryssforhør burde inngå i all moderne oppdragelse.

Nok om det.

I disse dager sluttfører jeg oppdragelsen av kidza – før de skal ut i den store verden. Forrige helg var begge på farten, og jeg kjørte en runde med kryssforhør søndag kveld – for å kvalitetssikre oppdragelsen. Begge svarte fint for seg uten at jeg fikk vite en dritt om hva de egentlig hadde holdt på med i helgen.

Svarene var så perfekte at jeg fikk tårer i øynene.

Det er mulig jeg har sviktet litt i opplæringen i bannskap og drikking, men siden de er så enestående gode på kryssforhørene får jeg selvfølgelig vite minimalt om hvor mye de egentlig drikker og banner. Jeg legger til grunn at de har tilegnet seg nok kompetanse også på dette området.

«Dere vet at dere kan bli hva som helst når dere blir voksne?»

«Ja, ja – så lenge vi blir best», svarte kidza.

«Second is the first loser”, sa jeg.

«Seff. Det er noe alle vet!»

Oppdragelse: Terningkast 6.

Truls Lea - Meglerhuset Lea

Truls Lea

Stilling
Daglig og faglig leder / Advokat MNA / Megler
Telefon
Ring Truls Lea på 901 28 086
E-post
Send e-post til Rolf Henry Pedersen på truls@meglerlea.no
Truls Lea er daglig leder, advokat og megler i Meglerhuset Lea & Partnere. I sin livsstilsblogg tar han deg med bak kulissene i sitt glamorøse liv som Champagnemegler. Det er sannheten som svir...

WHITE TRASH

Det er ikke alle som vet at Torunn er oppvokst som såkalt white trash på Karmøy. Folk i disse miljøene skjønner ikke selv hvor kjipt de har det – og det er sikkert like greit. Hun kan ikke ha hatt det godt, stakkars. Torunn vokste opp som en slags askepott – hvis man bytter ut […]

Les mer

GAMMAL ALKIS

Tidlig i morges ringte min aldrende far rett fra frokostbordet. Han hadde visstnok satt kaffen i halsen da han så et bilde av meg i papiravisen. Jeg holder ikke papiravisen – og jeg visste derfor ikke hva han bablet om. Fyren har muligens blitt litt småsenil i det siste. «Du ser ut som en gammal […]

Les mer

FULLMEKTIGEN

Da tiden var inne for å utvide meglerstaben var jeg krystallklar på hva jeg var ute etter: En kjekkas med glimt i øyet på ca. 35 år. For ordens skyld tok jeg inn litt av hvert på intervju – for å ha litt å velge mellom. Etter noen runder med knallharde kryssforhør, endte jeg opp […]

Les mer
Gå til bloggarkivet