Blogg

SOSIAL KAPITAL

Jeg angrer alltid bittert hver gang jeg har latt meg lure til å jobbe gratis.

Ingenting er så krenkende som å gi av seg selv uten å få noe tilbake. Er ikke arbeid uten betaling det samme som menneskehandel?

Kan det være straffbart?

Det er fortsatt vanskelig for meg å forstå hvorfor jeg alltid kan fakturere for timene på kontoret, mens jeg aldri kan fakturere for familiearrangementer som dåp, konfirmasjon og begravelser? For ikke å snakke om julefeiringen.

Jeg er sikker på at jeg hadde fått gå hjem mye tidligere dersom svigers visste at jeg fakturerte for hver time jeg deltok under julemiddagen.

Det er dessverre også et faktum at jeg er forholdsvis lettlurt, spesielt i fylla.

Jeg er derfor alltid bevisst risikoen for at jeg kan finne på å takke ja til «pro bono» oppdrag – som jeg angrer på neste morgen. Og selvpåført rus gir som kjent ingen strafferabatt.

Men jeg bruker naturligvis minst mulig tid på forberedelser til slikt sosialt arbeid.

Konseptet «å forberede seg» byr meg imot. Det innebærer unødig tidsbruk og er i tillegg en erkjennelse av manglende medfødt dyktighet.

Nå nærmer det seg nok et bryllup der jeg har havnet i gratisfellen.

Jeg har før bryllupsfester alltid et ørlite håp om at en av dem angrer seg slik at det hele blir avlyst, men det er ren ønsketenkning.

Torunn er, som vanlig i slike situasjoner, alt for positivt innstilt.

«Du vet at det er stor stas for vanlige folk når kjendiser som oss kaster glans over bryllupsfesten. Og vi vet jo at 50% skiller seg. Hvis vi deltar i 6 bryllup pr år vil dette i snitt gi 3 skilsmisser der du får selge boligen. Omsetningen din øker med flere hundre tusen pr år.» sa hun før forrige bryllupsfest.

«Det er dette som er sosial kapital. Du spiller hyggelig og omgjengelig på sosiale tilstelninger, og etterpå får du gratis kapital når du flipper husene.», hevdet lærer-økonomen.

Realiteten er vel at moms og skatt spiser opp alt, tenker jeg. Jeg sitter sikkert igjen med mindre enn 15 tusen pr bryllup når staten har tatt sitt. Mens min vanlige betaling for slike toastmasteroppdrag er 50 lapper rett i labben.

Jeg trenger ikke økonomi grunnfag for å skjønne hva som er best butikk. Men Torunn er hellig overbevist om at jeg uavhengig av skatt og moms tjener mer på skilsmissene enn på bryllupene. Jeg er uenig, men orker ikke vikle meg inn i flere sirkeldiskusjoner uten logisk essens.

Plutselig knakk jeg koden! For en gangs skyld hadde hun et poeng.

Jeg måtte bare litt tenke kreativt – utenfor boksen, liksom.

Bryllupsgjestene må vel også være sosial kapital, siden de er på samme festen?

I slike forsamlinger er det garantert noen som sliter med samlivet. Og jeg synes alltid at jeg havner midt i slike tårevåte «han/ hun elsker meg ikke lenger» historier på nachspielet uansett.

Hva om jeg der og da oppfordrer til samlivsbrudd og samtidig tilbyr «best mulig pris» for fellesboligen?

Torunn elsket idéen og foreslo at hun kunne pakke med seg noen ferdigutfylte oppdragsavtaler i clutchvesken.

Money talks, bullshit walks!

Truls Lea - Meglerhuset Lea

Truls Lea

Stilling
Daglig og faglig leder / Advokat MNA / Megler
Telefon
Ring Truls Lea på 901 28 086
E-post
Send e-post til Rolf Henry Pedersen på truls@meglerlea.no
Truls Lea er daglig leder, advokat og megler i Meglerhuset Lea & Partnere. I sin livsstilsblogg tar han deg med bak kulissene i sitt glamorøse liv som Champagnemegler. Det er sannheten som svir...

GAMMAL ALKIS

Tidlig i morges ringte min aldrende far rett fra frokostbordet. Han hadde visstnok satt kaffen i halsen da han så et bilde av meg i papiravisen. Jeg holder ikke papiravisen – og jeg visste derfor ikke hva han bablet om. Fyren har muligens blitt litt småsenil i det siste. «Du ser ut som en gammal […]

Les mer

FULLMEKTIGEN

Da tiden var inne for å utvide meglerstaben var jeg krystallklar på hva jeg var ute etter: En kjekkas med glimt i øyet på ca. 35 år. For ordens skyld tok jeg inn litt av hvert på intervju – for å ha litt å velge mellom. Etter noen runder med knallharde kryssforhør, endte jeg opp […]

Les mer

EVENTMANAGER?

I helgen gjorde jeg enda en eventjobb – denne gang på Sandve, Karmøys ukjente perle. Konseptet mitt består av 50% sludder og 50% tant og fjas. Siden det funker 110% kjører jeg alltid det samme opplegget hver gang. Veni – vidi – vici. Bortsett fra promillen – både min egen og gjestenes – er det […]

Les mer
Gå til bloggarkivet