Blogg

SHOW ME THE MONEY!

Det kan være vanskelig for vanlige folk å vite når det er smart å kjøpe bolig. Man vil helst kjøpe så billig som mulig, og i alle fall ikke like før prisene faller.

For prisene må jo snart falle, må de ikke?

Det gjør det ikke bedre at pressen i større og større grad har lagt inn boligpriser som fast nyhetsinnslag. En slags agurknyhet som resirkuleres ved behov. For noen år siden skrev de om boligprisene hvert kvartal. Så ble det hver måned, før det ble ukentlig – og nå ett par ganger i uken.

Fellesnevneren for alle nyhetsinnslagene synes å være et brennende ønske om å bringe fasiten ut til folket: Kommer prisene til å gå opp eller ned?

Til å spå om fremtiden har man funnet fram en broket forsamling med økonomiprofessorer, analysesjefer og meglerkjedesjefer. Det er den samme ringe krets av eksperter som går igjen gang etter gang.

Det eneste denne stakkarslige gjengen har til felles er at de er jævlig dårlige på å gjette hvordan boligprisene skal utvikle seg. De er på grensen til komisk elendige. Pilkast hadde nok gitt bedre uttelling.

Jeg begynte som Champagnemegler på tilnærmet fulltid for 10 år siden. Allerede i 2006 blinket varsellampene – det var et boligkrakk på gang – ifølge ekspertene. Prisene hadde steget alt for mye, man måtte for all del ikke kjøpe overprisede boliger. Jeg forberedte meg derfor på havrevelling til kvelds og salt i såret til frokost, for det skulle ikke bli enkelt å selge hus når markedet gikk i dass for full maskin.

Jeg skulle nå alltids klare meg, det var verst for ungene som risikerte å vokse opp i et mindre bemidlet hjem. Det kunne bli så ille at vi måtte begynne å vaske klær i stedet for å kaste dem når de var skitne. Heldigvis jobbet fruen i kommunen, så vi ville uansett ha nok til mat.

Siden den gang har idiotekspertene fortsatt å tippe boligpriser. Det spesielle har vært at de tipper det samme hver gang. Jeg hadde også en periode der jeg leverte samme tippekupongen hver uke, men jeg gav opp etter noen år uten gevinst.

For prisene har steget, har de ikke?

Jeg hentet frem en leilighet i fiskelandsbyen som ble solgt både i 2006 og 2016, bare for å sjekke hvordan prisutviklingen har vært for den glade kjøper. Jeg er ikke så stiv i matte, men etter mitt hode ble prisstigningen ca 75% på 10 år. Kr. 2.450.000,- i 2006 ble til kr. 4.250.000,- i 2016.

Det gir eieren av leiligheten en skattefri gevinst på kr. 1.800.000,-. Eller kr. 500,- pr. dag i 10 år, om du vil. Nok til biff, bernaise og champis – hver eneste dag!

Hvis jeg skal være med på gjettekonkurransen, vil jeg tippe at selgeren av leiligheten er glad hun ikke hørte på ekspertene i 2006.

Jeg, Champagnemegleren/ advokaten/ toppbloggeren, er naturligvis også boligprisekspert. Og jeg har blitt spurt om boligpriser. Men jeg har svart at «man må kontakte spåkone hvis man vil vite hva som skjer i fremtiden». Og det skrev de aldri i avisen, merkelig nok.

Men det er ingen regel uten unntak. I 2011 gikk plutselig markedet for sommerhytter i taket. Vi var helt uforberedt, som vanlig. Millionene fløy veggimellom, mens vi lurte på hva som traff oss.

Samme vinter uttalte jeg til avisen, at jeg «fortsatt så for meg et sterkt hyttemarked». Sommeren etter falt prisene med ca 30%. Plutselig var jeg blitt en av idiotekspertene. Herlig!

Men jeg innrømmer det – her og nå. Jeg skjønner ikke en dritt.

Jeg bare jobber her.

 

 

 

Truls Lea - Meglerhuset Lea

Truls Lea

Stilling
Daglig og faglig leder / Advokat MNA / Megler
Telefon
Ring Truls Lea på 901 28 086
E-post
Send e-post til Rolf Henry Pedersen på truls@meglerlea.no
Truls Lea er daglig leder, advokat og megler i Meglerhuset Lea & Partnere. I sin livsstilsblogg tar han deg med bak kulissene i sitt glamorøse liv som Champagnemegler. Det er sannheten som svir...

GAMMAL ALKIS

Tidlig i morges ringte min aldrende far rett fra frokostbordet. Han hadde visstnok satt kaffen i halsen da han så et bilde av meg i papiravisen. Jeg holder ikke papiravisen – og jeg visste derfor ikke hva han bablet om. Fyren har muligens blitt litt småsenil i det siste. «Du ser ut som en gammal […]

Les mer

FULLMEKTIGEN

Da tiden var inne for å utvide meglerstaben var jeg krystallklar på hva jeg var ute etter: En kjekkas med glimt i øyet på ca. 35 år. For ordens skyld tok jeg inn litt av hvert på intervju – for å ha litt å velge mellom. Etter noen runder med knallharde kryssforhør, endte jeg opp […]

Les mer

EVENTMANAGER?

I helgen gjorde jeg enda en eventjobb – denne gang på Sandve, Karmøys ukjente perle. Konseptet mitt består av 50% sludder og 50% tant og fjas. Siden det funker 110% kjører jeg alltid det samme opplegget hver gang. Veni – vidi – vici. Bortsett fra promillen – både min egen og gjestenes – er det […]

Les mer
Gå til bloggarkivet