Blogg

Champagne-megler blogg

Hei, jeg heter Truls og er brukthusselger. Lenge trodde jeg at jeg var en kommende sykkelproff og forsvarsadvokat. Etter 15 år med fornektelse er jeg omsider ute av skapet som middelaldrende brukthusselger i fiskelandsbyen Haugesund.

Jeg hadde allerede yrkestittelen «Advokat», men innså at den ikke lenger var treffende i min nye bransje. Tittelen «Eiendomsmegler» er forbeholdt dem som har tatt meglerutdanning, og det har ikke jeg. Tittelen «Megler» var kun åpen for dem som ikke hadde meglerutdanning, men hadde yrkeserfaring nok til å kunne få fortsette i sitt yrke da det ble lovregulert. Etter en kjapp sjekk fant jeg ut at også jeg som var «Advokat» kunne slenge «Megler» bak navnet om jeg skulle ønske det.

I Oslo hadde de på dette tidspunktet «Champagnemeglere». Jeg konstaterte at tittelen ikke var vernet, men muligens forbeholdt de PR-kåte og småsleske. Jeg valgte meg derfor også tittelen «Champagnemegler». De siste årene har det gått så dårlig med Champagnemeglerstanden at den fremstår som utslettet. Miguel, Petter Andreas og Odd figurerer i media i helt andre sammenhenger, og pressen har ikke lansert «Champagnemegler» saker på flere år. Jeg tok derfor sjansen på å endre min tittel til «Champagnemegleren», siden det tydeligvis bare er meg igjen.

Min karriere som Champagnemegler begynte i det stille høsten 1997 med salg av en andelsleilighet fra et dødsbo i Skudenesgata. Solgt! – for 400 tusen. Salget i 1997 er mye likt det salgsoppdraget jeg har i dag for et annet dødsbo i en annen gate. Prisene er opp noen hundre prosent, men leilighetene er forbausende like.

Men det er ikke bare prisene som er endret i løpet av de snart 20 årene jeg har vært Champagnemegler. Nå skriver Champagnemegleren blogg. Hvem skulle tro det i 2015?

I 1997 var salgsoppgaven to A4 ark, med ett bilde av eiendommen tatt fra andre siden av gaten og kopiert i sort/hvitt på kopipapir.

Boligen var nøkternt beskrevet, og hvis det var fellesgjeld så var den uansett med i husleien. Ingenting å stresse med. Arealene ble anslått som ca. 100 kvm, selv om de kunne være både 90 og 110. Kjøperen hadde jo sett huset, da så de jo hvor stort det var. Kvadratmeterpris var det ingen i fiskelandsbyen som visste hva var.

I 2016 er salgsoppgaven mellom 40 og 60 sider, trykket på glanspapir med photoshoppede bilder av både boligen og Champagnemegleren. I tillegg inneholder den mer informasjon enn de fleste kjøpere gidder å lese. Internettet, som har kommet for å bli, kan fortelle alle hva boligen er kjøpt og solgt for – i tillegg til hva alle andre eiendommer i Norge er kjøpt og solgt for i det siste.

I dag har «alle» full kontroll over informasjonsstrømmen rundt boligsalg. Meglerstanden er avkledd og kommer ganske snart til å bli erstattet av roboter.

Men vi må ikke glemme renten. Og boligboblen, ja og selvfølgelig oljeprisen. Når vi rører alt dette i en stor gryte, og krydrer med daglige ekspertanalyser der markedet skal til både himmel og helvete med noen timers mellomrom, blir det overbelastning i sikringsskapet og man må være ekspert for å forstå ekspertene.

Ironien er at informasjonen gjør markedet mer uforutsigbart enn tidligere. Til og med Champagnemeglere sliter nå med markedsanalysen…

Løsningen på alle problemene er denne bloggen. Her skal jeg, som siste gjenlevende Champagnemegler, gi svarene som ingen eksperter klarer:

Hva skjer med boligmarkedet?

Planen er å publisere en rekke «selvhjelp» innlegg rettet mot både kjøpere og selgere, i tillegg til å oppdatere leseren om det lokale markedet i og rundt Haugesund.

Samtidig skal meglernes arbeidsmetoder og salgsstrategier behandles, og jeg skal forsøke å tyde hva og hvem som styrer boligkjøpernes adferd. For kjøpere vil jeg skrive litt om hvordan en budprosess kan gjennomføres, og hvilke strategier som ikke anbefales.

Min første avsløring kommer allerede nå:

Det er ikke du som kjøper deg ny bolig – det er banken.

God helg!

Truls Lea - Meglerhuset Lea

Truls Lea

Stilling
Daglig og faglig leder / Advokat MNA / Megler
Telefon
Ring Truls Lea på 901 28 086
E-post
Send e-post til Rolf Henry Pedersen på truls@meglerlea.no
Truls Lea er daglig leder, advokat og megler i Meglerhuset Lea & Partnere. I sin livsstilsblogg tar han deg med bak kulissene i sitt glamorøse liv som Champagnemegler. Det er sannheten som svir...

DIRTY DANCING

Det er ingen tvil om at jeg er humorkongen på kontoret. Det er selvfølgelig ikke bare på Champisbloggen jeg er hysterisk morsom. Hver eneste arbeidsdag er full av mine treffende kommentarer og vittige spydigheter om de ansatte. Å le av andre gir arbeidsdagen det lille ekstra. Favoritten min er å kommentere antrekk eller frisyre – […]

Les mer

MIDTLIVSKRISE – LIKSOM..

Jeg har alltid vært strålende fornøyd med mitt eget utseende. Høy, mørk og topptrent – what´s not to like? Det at jeg er litt tynn i luggen har aldri plaget meg. Dessuten har jeg spart en liten formue på frisør, shampo og hårgele. Penger spart er penger tjent. Av en eller annen grunn ble utseende […]

Les mer

«BILLIG» – LIKSOM…

I et svakt øyeblikk takket jeg ja til å selge enda en av onkel Eriks eiendommer. Fyren eier hus over alt. Det var i realiteten umulig å si nei siden vi er nære slektninger. Dessuten gir han seg aldri – og jeg var ikke i humør til å krangle i timevis. «Stjerneadvokat selger billig praktvilla […]

Les mer
Gå til bloggarkivet